Gillespie and I

Heter en bok jag läste ut nyligen, av Jane Harris. Det är författarens andra bok, och båda hennes alster (den första heter The Observations) är GRYMMA!
 
Hon skriver om kvinnor i en tid när kvinnors möjligheter är starkt begränsade. Trots det skriver hon fram starka, komplexa kvinnliga karaktärer som är totalt realistiska inom sina tidsramar. De ifrågasätter inte sina samhällen så jättehårt, men för en nutida läsare finns det fler bottnar och det går att läsa mellan raderna vilka känslor som det inte får sättas ord på. Det är subtil men mycket feministisk litteratur.
 
Dessutom är böckerna spännande, otäcka, välskrivna och ofta rätt roliga med. Hon är grym, helt enkelt, och jag tänker lätt fortsätta läsa allt som kommer ut.
 
(hon påminner lite, lite om Margaret Atwood fast retro istället för futuristisk, och med mindre sci-fi. Lite Doris Lessing också. Och Harris gör en till grym sak, som ovanstående också gör då och då iaf, hon sätter sina karaktärer i en tid som är aggressiv och hotfull mot kvinnor - men hon utsätter dem inte. De måste inte bli våldtagna och slagna i småbitar. De går genom sina liv utan den sortens våld. Ibland måste karaktärer kanske utsättas för våld på olika sätt, men kvinnliga karaktärer är ju ofta onödigt utsatta - jag tycker det är vackert när en författare skonar sina karaktärer.)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0