Tusen projekt

Barnteater, provocerande sexualiteter, acting for beginners, monologworkshop, teater för föräldralediga, jobbsök och funderingar. Det är mycket nu. Men det är härligt!

Prezi

Är faktiskt jävligt kul. Spicar upp varje presentation lite. Kan tänka mig att det är lätt att överanvända, men om en cleanar ner det funkar det.

prezi.com - check it out om du suger på powerpoint. som jag.

Michael C Hall & Jennifer Carpenter

Vi har snart lyckats ta oss igenom tredje säsongen av Dexter. Första avsnittet såg vi någon gång 2008, och fast att det är en bra serie och att vi gillar premissen osv så har vi inte fångats av den. Därav denna otroligt långa tid - tre säsonger på 5 år, liksom.
 
Men, nu, i slutet av tredje så har de plötsligt plockat upp takten rejält! Vi ser ett om kvällen nu, fast vi är för trötta och vet att vi måste upp tidigt, fast vi har kurser och jobb och grejer - vi ser dem för att vi måste! Det är så spännande! Hur ska det gå?
 
Det är en bra serie, på så många sätt. Två av dem är viktigast, tror jag.
 
1. Skådespelarna. Alltså. ALLTSÅ - den här killen, va?
 
Och den här tjejen, va?
Så grymma.
 
2. Diversifieringen. För mig personligen spelar det här sjukt stor roll. Visst, de flesta mördarna är män & de flesta offren kvinnor, men alls inte exklusivt. Tvärtom, varje gång jag ser ett avsnitt blir jag så glad för den mångfald jag får se. Kvinnor är onda, goda, starka, svaga, roliga, sexuella och smart. Männen dito. Karaktärerna har olika etniciteter, social bakgrund, olika fördomar och attityd till olika saker. Moraliska frågor (mest om liv & död men även annat) diskuteras och problematiseras ständigt. Som mainstreamserie är det en av de mest normkritiska jag kan komma på. Ett mera queert perspektiv saknas iofs, i stort sett alla karaktärer är straighta, men annars täcker serien de flesta baser, tycker jag.

Gillespie and I

Heter en bok jag läste ut nyligen, av Jane Harris. Det är författarens andra bok, och båda hennes alster (den första heter The Observations) är GRYMMA!
 
Hon skriver om kvinnor i en tid när kvinnors möjligheter är starkt begränsade. Trots det skriver hon fram starka, komplexa kvinnliga karaktärer som är totalt realistiska inom sina tidsramar. De ifrågasätter inte sina samhällen så jättehårt, men för en nutida läsare finns det fler bottnar och det går att läsa mellan raderna vilka känslor som det inte får sättas ord på. Det är subtil men mycket feministisk litteratur.
 
Dessutom är böckerna spännande, otäcka, välskrivna och ofta rätt roliga med. Hon är grym, helt enkelt, och jag tänker lätt fortsätta läsa allt som kommer ut.
 
(hon påminner lite, lite om Margaret Atwood fast retro istället för futuristisk, och med mindre sci-fi. Lite Doris Lessing också. Och Harris gör en till grym sak, som ovanstående också gör då och då iaf, hon sätter sina karaktärer i en tid som är aggressiv och hotfull mot kvinnor - men hon utsätter dem inte. De måste inte bli våldtagna och slagna i småbitar. De går genom sina liv utan den sortens våld. Ibland måste karaktärer kanske utsättas för våld på olika sätt, men kvinnliga karaktärer är ju ofta onödigt utsatta - jag tycker det är vackert när en författare skonar sina karaktärer.)
 

Queerseminarium i Uppsala!

Ska presentera min uppsats på måndag, på Queerseminariet i Uppsala. Det är inte läskigt alls.

Uppsatsen!

Bättre sent än aldrig. Alltså, jag är så dålig på att blogga. Men här är min färdiga C-uppsats, publicerad och betygsatt och allt!


RSS 2.0